Quantcast
Channel: Kellot | Tyyliniekka
Viewing all articles
Browse latest Browse all 834

Rado Captain Cook – Huipputeknistä retroa seikkailijoille

$
0
0

Sveitsiläisen Radon Captain Cook -kellon ensimmäinen versio 1960-luvulla jäi vähemmän tunnetuksi kuriositeetiksi. Muutaman vuoden takaisen uudelleenjulkaisun myötä mallisto on kasvanut nykypäivään sopivaksi retrohenkiseksi valikoimaksi, josta löytyy kello niin vintage-henkisten kellonkantajien kuin teknologian ystävien tyylin- ja tekniikannälkään.

Kuva: Tyyliniekka

Sveitsiläinen Rado on pääasiallisesti tunnettu keraamin ja muiden huipputeknisten materiaalien käytöstä kelloissa. Brändi onkin aina ollut visionääri uusien materiaalien käyttöönotossa. Rado oli valmisti ensimmäisen kovametallisen kellon ja oli alan ensimmäisiä pioneereja zirkonium-keraamin ja synteettisen safiirin käytössä. Kellotalon itsestään käyttämä ilmaisu ‘Materiaalien mestari’ on täysin oikeutettu.

Radon yksi pääfilosofioista on kuitenkin, että sen mallistosta löytyy kestäviä kelloja jokaiseen makuun. Radon Captain Cook -mallisto, joka keskittyy eksoottisten materiaalien lisäksi vintage-henkiseen designiin ja käyttömukavuuteen, istuu brändin linjaan hienosti. Etenkin, kun alkuperäinen 1960-luvun kello on nykyisin yksi Radon ikonisimmista malleista.

Vuonna 1962 julkistettu sukeltajankello, joka sai nimensä Tyyntä valtamerta kartoittaneelta James Cookilta, jäi aikanaan vähäiselle huomiolle. Trendiharrastukseksi 1960-luvulla noussut laitesukellus sai aikaan valtavan kiinnostuksen sukeltajankelloihin, joita useat kellotalot toivat markkinoille. Myös Rado pyrki tälle aallolle mukaan. Alkuperäinen Rado Captain Cook oli täysiverinen sukeltajankello harvinaisella 220 metrin vesitiiveydellä.

Kuva: Rado

Yritys hypätä sukeltajankellotrendin aallonharjalle jäi kuitenkin lyhyeksi, kellon muotoilu sisäänpäin kallistettuine kellokehineen oli ehkä liiankin edistyksellistä tuohon aikaan. Kelloa valmistettiin vuosien 1962 ja 1968 välisenä aikana vain noin 8000 kappaletta. Captain Cook unohtui Radon sisäisiin arkistoihin muutamaksi vuosikymmeneksi.

Captain Cook palaa historian hämäristä

Vuonna 2017 maailma oli jo valmis Captain Cookin uudelle tulemiselle, kun vintage-tyyli oli nousussa ja kellokansaan puri uusvanha retrotyyli kuin valkohai sukeltajan pohkeeseen. Rado julkaisi Captain Cookin uudelleen Baselworldissa vuonna 2017 HyperChrome -malliston alla. Kellosta uudelleenjulkaistiin useita malleja. Alkaen teräksisestä alkuperäisen kokoisesta 37 millisestä rajoitetun saatavuuden mallista, joita valmistettiin alkuperäisen valmistusvuoden mukaan 1962 kappaletta, paremmin ajan henkeen sopivaan 45 millimetrin kokoiseen titaanikelloon.

Kuva: Rado

Sarjan kelloissa oli samat ikoniset taulu ja osoittimet sekä sisäänpäin kallistettu kellokehä, joka tosin alkuperäisestä poiketen oli Radolle tunnusmerkillisesti keraamista valmistettu ja akryylinen lasike oli korvattu moderniin tapaan safiirilasilla, jonka käytössä Rado myöskin on kellomaailman pioneereja. Kelloissa uskollista alkuperäisiin oli Radon pyörivä ankkuri taulussa ja takakannen merihevosreliefit.

Uusissa Captain Cookeissa oli koneistona ETA 2824-2 koneistoon pohjautuva C07.611, joka on hyvin läheistä sukua Swatch Groupin muilla brändeillään käyttämästä Powermatic 80 -koneistosta.  Sopivasti uutta ja vanhaa yhdisteltynä. Tällä kertaa kiinnostus kantoi ja uuden, mutta myös alkuperäisen Captain Cookin arvostus nousi uusiin korkeuksiin.

Kuva: Tyyliniekka

Tuon jälkeen retro- ja vintagekellojen ystävät ovat janonneet uusia Captain Cook -malleja. Vuoden 2017 jälkeen on mallistoon on julkaistu lisää retroestetiikkaa tonneau-runkoisten teräksisen Captain Cook Mk II:n ja titaanisen MkIII:n muodossa. Lähes joka vuosi Rado tuo mallistoon jotain uutta ja kiinnostavaa.

Captain Cook -mallistossa on laajuutta ja syvyyttä

Vuonna 2020 Rado julkaisi Captain Cookista pronssisen version, jossa on titaaninen takakansi estämässä ihon värjäytymistä. Kellon pronssi on kupari-alumiinipronssia jota paljon käytetään meriteollisuudessa. CuAl-pronssi on perinteistä kelloterästä vähemmän altis meriveden aiheuttamalle korroosiolle, eikä patinoidu yhtä nopeasti kuin perinteinen pronssikello. Kuoren koko on vakiintunut 42 millimetriin ja pronssikuorista Captain Cook Automaticia on tarjolla useissa eri väreissä. Vesitiiveys on lähes sukeltajankellojen de facto standardiksi muodostunut 300 metriä.

Kuva: Tyyliniekka

Vuosi vuodelta Rado Captain Cook -mallisto laajenee hyvällä maulla ja nykyisin kelloissa on laaja värikattaus, niitä on saatavilla teräsrannekkeella, nato-rannekkeella ja vintage-nahkahihnalla. Viime vuonna 2021 julkistettiin Rado Captain Cook High-Tech Ceramic, jonka ranneke on kokonaan Radon käyttämää High-Tech keraamia, joka on zirkonium-oksidista kovassa paineessa muotissa paistettava materiaali. Siitä on saatavilla 20000 asteisella plasmalla metallinhohtoiseksi käsitelty versio.

Vuoden 2022 uutuuksiin kuului kaksivärisen, 80-luvun estetiikasta ammentava Captain Cook Automatic Two-tone ja Rado Captain Cook High-Tech Ceramicista keraamiseen monoblokkikuoreen valmistettu kello, joka on kokonaan Radon HTC-materiaalia ja myös ensimmäinen ISO6425 standardin täyttävä sukeltajankello. Samoin tämän vuoden julkistuksiin kuului Rado Captain Cook Chronograph, joka on saatavilla pronssisena ja teräksisenä. Puhtaasti vintagesta ammentavat linjat ovat kohdanneet huipputekniikan.

Kuva: Rado

Vaikka ensikosketuksen perusteella Captain Cookin uudelleenjulkaisu vaikutti hieman oudolta Radon muotoilultaan muuten niin moderniin, jopa futuristiseen valikoimaan, jälkikäteen voidaan todeta ratkaisun olleen onnistunut. Captain Cook on löytänyt paikan niin Radon mallistossa kuin kuluttajien sydämissä.

Rado on tehnyt tyylikkään aikamatkan omaan historiaansa ja onnistunut luomaan Captain Cook -mallistollaan jotain mikä on onnistuneesti samaan aikaan uutta ja vanhaa. Uuden elämän saanut mallisto ei ole enää pelkästään vintage-entusiasteja varten, vaan se tarjoilee Radon filosofian mukaisesti kelloja jokaiseen makuun.

Lisätietoja: Rado

 

 

 

The post Rado Captain Cook – Huipputeknistä retroa seikkailijoille appeared first on Tyyliniekka.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 834

Trending Articles