Quantcast
Channel: Kellot | Tyyliniekka
Viewing all articles
Browse latest Browse all 834

Maison Cartier – luksuksen kirkkaimman jalokiven tarina

$
0
0

Legendaarisista luksusbrändeistä puhuttaessa monelle tulee ensimmäisenä mieleen Cartier. Pelkkä nimi herättää mielikuvia Hollywoodin parrasvalojen loisteesta, Pariisin korkeimmasta muodista ja kuninkaallisten jalokivistä.

Cartier on ansainnut paikkansa maailman tunnetuimpien ja arvostetuimpien luksusbrändien joukossa. Cartier saavutti asemansa kuninkaallisten hovien ja kirkkaimman eliitin rakastamaksi luksustaloksi historiallisten virtausten lomassa taitavasti navigoimalla ja osaamalla hyödyntää ennakkoluulottomasti vallitsevia trendejä.

Cartier on lähes synonyymi tavallisen kuolevaisuuden ylittävälle luksukselle ja henkeäsalpaavalle edelläkävijyydylle niin koru- kuin kellomaailmassa.

Cartierin asema maailman luksuksen kärkimerkkinä on vaatinut sukupolvia ja taitoa luovia historian myrskyjen myllerryksessä, mutta myös jonkin verran tuuria olla oikeaan aikaan oikeassa paikassa. Cartier on kuitenkin onnistunut kuljettamaan brändin tarinaa yli teollistumisen, yli molempien maailmansotien halki muuttuvan maailman aina nykypäivään asti.

Cartierin merkitys koru- ja kelloalan historiassa on niin merkittävä, että sitä on vaikeaa hahmottaa. Cartier on nimi, joka voidaan yhdistää niin Napoleoniin kuin Marilyn Monroeen. Sen asiakkaina on ollut kuninkaita ja maharadzoja kauan sitten kaatuneista monarkioista ja Cartierin voidaan sanoa olleen modernia kulttuurihistoriaa ohjaava voima lähes 180 vuoden ajan.

Cartierin vaikutteiden myrskyaallot ovat historiassa heijastuneet tyylin, taiteen kuin designin alueille niin, että ilman katsausta brändin historiaan on mahdotonta luoda kokonaiskuvaa brändin merkittävyydestä. On siis palattava takaisin aikaan, jolloin käsityöläisyys saattoi tehdä tekijästään legendan.

Vallankumouksia ja teollistumisen vaurautta

Ranskassa 1800-luku oli levotonta aikaa, kansannousut ja vallankumoukset seurasivat toistaan ja teollistuminen oli käynnissä Euroopassa. Cartierin tie alkoi vuonna 1847, kun Louis-François Cartier osti vanhan mestarinsa Adoplhe Picardin kello- ja kultasepänpajan Pariisissa.

Ajoitus oli otollinen. Muualla Euroopassa teollistumisen hedelmät olivat kypsyneet nopeammin, mutta Ranskassa se oli yskähdellyt jatkuvien levottomuuksien ja kansannousujen takia. Ranskassa talouskasvu pyrähti räjähdysmäiseen kiitoon 1800-luvun puolen välin tienoilla ja Cartierille se tiesi leveämpää leipää.

Jo vuonna 1853 Cartier siirsi liikkeensä lähemmäs hienommalle alueelle lähelle kuninkaallista palatsia, missä kuninkaalliset liikkuivat ahkerammin. Vain kaksi viikkoa liikkeen avaamisen jälkeen Cartierin valmistama koru päätyi koristamaan vuotta aiemmin jälleen yhdessä vallankumouksessa kruunatun keisari Napoleon III:n puolison, keisarinna Eugénien rintapieltä.

Keisarinna ihastui Cartierin töihin ja hänestä tuli vakioasiakas liikkeeseen. Aateliset, jotka halusivat kopioida keisarinnan tyyliä, hakeutuivat nopeasti perässä ja Louis-François Cartierin maine sinetöityi.

Vaikka keisari oli kaadettu ja Ranskan kolmas tasavalta oli perustettu muutamaa vuotta aiemmin, Cartierin menestys kesti. Vuonna 1874 liike siirtyi seuraavalle sukupolvelle ja Alfred Cartierin johdolla liike kasvoi entisestään. Alfred päätti tehdä brändistä kansainvälisesti tunnetun ja etenkin hänen kolme poikaansa Louis, Pierre ja Jacques loivat Cartierista kansainvälisen luksustalon, jonka maine kasvaa edelleen.

Louis Cartier otti Pariisin liikkeen hoitoonsa ja vuonna 1899 Cartierin myymälä muutti Place Vendômelta lähtevälle Rue de la Paix -kadulle. Place Vendôme on aukio Pariisissa, joka edelleen tunnetaan haute horlogerien ja haute joaillerien pyhiinvaelluskohteena. Cartierilla on edelleen boutique-myymälä samassa osoitteessa 13 Rue de la Paix jota voi pitää hyvällä syyllä Cartierin sydämenä.

Cartierin lippulaivamyymälä sijaitsee Place Vendômella, Pariisissa.
Cartierin lippulaivamyymälä Pariisissa sijaitsee osoitteessa 23 Place Vendôme.

Nuorempi veli Pierre Cartier, joka oli lähetetty Pietariin opiskelemaan Carl Fabergen johdolla oli opiskeluaikoinaan verkostoitunut venäläisen aateliston kanssa. Palattuaan Pietarista Pierre Cartier avasi Lontooseen Cartier-myymälän vuonna 1902. Nuorin veljeksistä Jaqcues Cartier otti Lontoon liikkeen vastatakseen vuonna 1909, kun Pierre Cartier muutti New Yorkiin avaamaan liikettä uuteen maailmaan.

Lontoossa kuningatar Victorian poika Edvard nimitti Cartierin kruunajaisten kuninkaalliseksi korusepäksi, noustessaan Brittiläisen imperiumin valtaistuimelle Edvard VII:nä. Tämän jälkeen Cartier on voinut oikeutetusti käyttää tunnuslausetta ” Joaillier des Rois, Roi des Joailliers” eli ”kuninkaiden jalokiviseppä, jalokiviseppien kuningas”.

Jo ennen ensimmäistä maailmansotaa Cartierin veljeksillä oli timantinkova jalansija kolmessa maailman luksuspääkaupungissa.

Maailmansotia ja avantgarden innovaatioita

Cartierin vahvuuksiin oli aina kuulunut ennakkoluulottomuus maailmankulttuureista lainaamisessa ja edelläkävijyys ajan ilmiöiden seuraamisessa.

Veljeksistä etenkin Pariisin liikettä johtanut Louis Cartier oli todellinen suunnittelun visionääri. Brasilialaisen lentäjäpioneeri Alberto Santos-Dumontin valitettua vuonna 1903 taskukellojen hankaluudesta lentokäytössä, Louis Cartier suunnitteli tälle ensimmäisen varta vasten rannekelloksi tarkoitetun litteäkehäisen Cartier Santos -kellon, joka on edelleen yksi Cartierin ikonisimpia kellomalleja.

Teräskuorinen Santos de Cartier -rannekello.

Vuonna 1911 Jacques, nuorin veljeksistä oli seuraamassa Intiassa Englannin kuningas Yrjö V:n kruunausta Intian keisariksi ja tutustui tuolla matkalla Intian maharadzojen korutyyleihin ja palattuaan Eurooppaan, Cartier julkaisi korutyylin, jota 70-luvulla alettiin kutsua nimellä tutti frutti. Siinä platinaisiin kehyksiin istutettiin timanttien kanssa kukkien tai lehtien muotoon kaiverrettuja smaragdeja, safiireja ja rubiineja. Cartier oli taas luonut ikonin.

Cartierin 1920-luvulla esittelemää ikonista korutyyliä alettiin kutsumaan 1970-luvulla nimellä tutti frutti.
Cartierin 1920-luvulla esittelemää ikonista korutyyliä alettiin kutsumaan 1970-luvulla nimellä tutti frutti.

Myös Louis Cartierin ennakkoluulottomuus kantoi hedelmää. Hän kehitti vuonna 1912 myöhäiskeskiajalla tavallisesta Dos d’âne timanttihionnasta modernin muodon, joka nykyisinkin tunnetaan baguette-hiontana. Kyseinen hionta oli 1900-luvun alussa Cartierin koruissa suorastaan tavaramerkin asemassa.

Vuonna 1912 Louis Cartier kohahdutti luksusmaailmaa tuomalla markkinoille ”Mysteerikellon”, jonka läpinäkyviin levyihin kiinnitetyt osoittimet näyttävät leijuvan ilmassa. Kohahduttavaa kelloissa ei ollut ainoastaan mysteeri, vaan myös se, että jokainen kello oli uniikki korutaideteos, jossa oli käytetty runsain määrin jalokiviä, korukiviä, cloisonné-emalia ja giljoseerausta.

Pariisissa vuonna 1918 valmistettu Mysteerikello sisältää platinaa, kultaa, vuorikristalleja, nefriittiä, safiirikabokoneja ja timantteja. Kellon alalaidassa oleva sinetti kuuluu Venäjän tsaari Nikolai I:n pojantytär Olga Konstantinovnalle, joka oli avioliiton myötä Kreikan kuningatar Olga vuosina 1867-1913.

Cartierin Mysteerikelloja valmistetaan edelleen ja kellojen mysteeriä lisää se, ettei Cartier paljasta mitään siitä kuinka paljon kelloja on valmistettu. Varhaisimmat mysteerikellot ovat kuitenkin tavallinen näky arvostettujen huutokauppojen listoilla ja niistä saatetaan hyvinkin maksaa satoja tuhansia euroja.

Ensimmäisen maailmansodan aikana Louis Cartier inspiroitui Renault FT-17 panssarivaunusta, jonka näki sodan aikana vyöryvän ikkunansa ohitse ja suunnitteli sen muotokieltä mukailevan kellon joka soveltuisi vaikka juoksuhautoihin. Cartier Tank oli syntynyt ja sen mukana jälleen yksi luksusikoni, joka tunnistetaan. Tank on nähty monien tunnettujen julkisuuden henkilöiden ranteessa Andy Warholista Michelle Obamaan.

Cartier Tank Louis Cartier
Cartier Tank Louis Cartier

Ensimmäisen maailmansodan jälkeen Cartier oli taloudellisesti täydellisessä paikassa. Sodan voittajavaltiot pääsivät nauttimaan häviäjien maksamien sotakorvausten tuomasta vauraudesta ja teollistumisen tuomasta talouskasvusta.

Iloisen 1920-luvun art deco -mestari

Ranska, Englanti ja Yhdysvallat kasvoivat 1920-luvulla ennennäkemätöntä vauhtia, elettiin kuohuvaa 20-lukua ja varakkailla oli tavallista enemmän varaa ylellisyyteen. Timantit ja platina kuuluivat aikakauden kuvaan art deco -tyylisuunnan noustessa talouskasvun ja modernististen taidesuuntien myötä.

Cartier onnistui pysymään tyylisuunnan aallonharjalla, lainaten aiheita ja ideoita aikakauden virtauksista. Kun Howard Carter avasi Tutankhamonin haudan vuonna 1922 maailma koki ennennäkemättömän egyptivillityksen ja taiteilijat ja muotoilijat alkoivat lainata aiheita egyptiläisestä muotokielestä savukerasioista saippuaan, Cartier oli ensimmäisten joukossa tuomassa egyptiläisiä tuulia esittelemällä muinaisten temppelien näköisiä mysteerikelloja ja lainaamalla hieroglyfien kuvakieltä koruissaan.

Cartier oli kuitenkin edelläkävijä, eikä halunnut jäädä mainstreamiksi muuttuneen egyptivillityksen pauloihin. Cartierin koruissa esiintyi paljon kulttuurillisia vaikutteita Kauko-Idästä, Intiasta ja Persiasta, osittain veljesten hyvän verkoston ansiosta. Veljekset matkustelivat runsaasti etsiessään koruihin kauneimpia kiviä ja aina vain uusia vaikutteita maailmalta.

On pitkälti Cartierin ansiota, että art decon korumateriaaliksi valikoitui platina. Vasta 1900-luvun alun teolliset keksinnöt mahdollistivat platinan käsittelyn siinä määrin että sitä voitiin kunnolla työstää korupajoissa. Cartier esitteli ensimmäisenä salaisen platinaseoksen jossa oli poikkeuksellisen hieno kimmeltävä pinta.

Iridiumia sisältänyt seos oli täydellistä jalokiviseppien käyttöön kovuutensa ja muokattavuutensa ansiosta. Koska platina oli kovempaa ja sitkeämpää kuin kulta tai hopea, pienempi määrä metallia riitti korunvalmistukseen ja siitä voitiin tehdä erittäin kevyitä rakenteita. Cartierin sepät muotoilivat platinasta jalokivi-istutuksin koristeltuja kukkakimppuja ja kevyen näköisiä rusetteja, vaikka metalli itsessään oli painavaa.

Vasta toinen maailmansota taittoi siivet Cartierin platinakoruilta, sillä platinaa pidettiin strategisesti merkittävänä materiaalina ja siitä tehtiin aseiden osia ja pommien sytyttimiä sotateollisuuden tarpeisiin. Platinan käyttö koruissa kiellettiin.

Kun Hitler hyökkäsi Ranskaan ja Ranskan armeijan piti paeta, Cartierin Lontoon liike tarjosi koko rakennuksen ylimmät kerrokset maanpaossa olleen kenraali Charles de Gaullen käyttöön.

Cartierin Pariisin liike onnistui pysyttelemään auki koko sodan yli, vaikka materiaaleista oli puutetta. Natsien vallattua Pariisin, Cartierin Pariisin mallistoon julkaistiin rintakoru, joka esitti korallista ja lapis lazista tehtyä häkkilintua. Sodan jälkeen samasta korusta julkaistiin versio jossa häkin ovet olivat auki.

Valitettavasti Louis Cartier ei ehtinyt nähdä Pariisin vapautusta, sillä hän kuoli vuonna 1942 Hitlerin miehittämässä Pariisissa. Pikkuveli Jacques oli kuollut jo vuotta aiemmin Lontoossa ja Maison Cartier jäi yksin Pierre Cartierin harteille. Vanheneva Pierre eläköityi pian sodan jälkeen Geneveen ja Cartier jäi seuraavan sukupolven johdettavaksi.

Modernin ajan Cartier

Vaikka sodan jälkeen luova kolmikko oli poissa Cartierin riveistä, Cartierin luova nerous jatkui Alan Dominiquen ja Jeanne Toussaintin johdolla. Cartier jatkoi menestymistään ja julkaisi nykyisin Cartierin symbolina tunnetun Panthére – pantteriaiheen, joka toistui monissa koruissa ja kelloissa.

 

Jeanne Toussaintin, joka oli johtanut Cartierin korutoimintoja vuodesta 1933 alkaen oli nähnyt pantterin ollessaan Louis Cartierin kanssa safarilla. ”Smaragdeja, onyksia, timantteja, rintaneula!” kerrotaan Toussaintin huudahtaneen pantterin nähtyään. Tämä visio tuli todeksi vuonna 1948 Windsorin herttuan tilattua Cartierilta Panthére-rintakorun, joka oli herttuan 116,74 karaatin smaragdin lisäksi pinnoitettu timanteilla.

Cartier Panthere -rintakoru.
Cartier Panthere -rintakoru.

Rintakorusta innostuneena herttuapari jatkoi panttereiden tilaamista useilla tilaustöillä ja pian Panthéresta ja pantteriturkiksiin pukeutuneesta Jeanne Toussaintista tuli Cartierin ikoneita.

Kohti uutta loistoa

Cartier pysyi perustajasuvun hallinnassa Pierre Cartierin kuolemaan saakka vuonna 1964. Tämän jälkeen seuraava sukupolvi päätti myydä yrityksensä ja Pariisin, Lontoon ja New Yorkin liikkeet päätyivät eri omistajille.

1970-luvulla kansainvälinen sijoittajaryhmä osti liikkeet omistajiltaan ja yhdisti Cartierin taas yhdeksi taloksi. Pääomasijoittajien omistama Cartier alkoi hankkia osuuksia muista luksustaloista ja 90-luvulle tullessa Cartier omisti osake-enemmistön Piaget’sta ja Baume & Mercieristä.

Vuonna 1991 Cartierin pääjohtaja Alain Dominique Perrin perusti komitean jonka tarkoituksena oli edistää haute horlogerie perinnettä korkealla tasolla ja järjestää kansainvälinen konferenssi kelloalan huipputaloille. Tuo tapahtuma sai nimen Salon International de la Haute Horlogerie eli SIHH, joka nykyisin tunnetaan nimellä Watches & Wonders.

 

Vuonna 1993 Cartierista tuli osa Vendôme Luxury Group -korporaatiota, jonka omistuksiin kuuluvat Cartierin lisäksi mm. Dunhill, Montblanc, Piaget ja Baume & Mercier. Vuonna 2012 Vendôme Luxury Groupista tuli osa Richemont Groupia.

Nykyään Cartierilla on 200 liikettä 125 maassa kolmen alkuperäisen liikkeen lisäksi. Cartier edelleen ammentaa voimaa omasta historiallisesta matkastaan halki luksuksen historian ja jatkaa voimakkaiden tyyli-ikoneiden luomista high-end korujen ja kellojen asiakkaille. Cartierin suvun inspiraatio kantaa nykyisen omistajan kehittäessä brändiä. Edelleen, lähes 180 vuotta myöhemmin Cartier määrittää ylellisyyden osoittamalla, että laadun on aina käytävä kaiken edellä.

Cartierin moderni muotokieli

Cartier on tunnettu siitä, että se yhdistää perinteisen jalokiviseppätaidon moderneihin suunnitteluideoihin, jotka ovat ajankohtaisia ja kertovat tarinaa. Tämä lähestymistapa on luonut ikonisia koruja, jotka ovat säilyttäneet suosionsa vuosikymmenten ajan.

Cartier Panthèren tapaan mallistot kertovat niin voimakkaasti tarinaa ajatuksesta ja tunteesta korujen takana, että niistä tulee nopeasti ikonisia ajan kuvia. Kuten Cartier Trinity -mallisto, joka sai alkunsa vuonna 1924 kolmesta yhteen kietoutuneesta sormuksesta. Niiden keltakulta, ruusukulta ja valkokulta symboloivat uskollisuutta, rakkautta ja ystävyyttä. Sormusten universaali sanoma oli niin voimakas, että Trinity on edelleen yksi Cartierin suosituimmista mallistoista.

Tarinan lisäksi moderni Cartierin design on myös ajan hermolla. Kuten Love -mallisto, jonka suunnitteli Aldo Cipullo vuonna 1969, kun rakkaus oli noussut uuteen kukoistukseen hippien nostamana aatteena.

Tuohon tunnelataukseen tarttunut Love-mallisto myytiin aluksi ainoastaan pareittain ja sen inspiraationa toiminut siveysvyö toi siihen yhdistettyyn luksukseen annoksen syntisyyttä. Malliston minimalistisista, lähes teollisen näköisistä ruuvikoristeisista koruista tuli ilmiö aikana, jolloin koruissa muualla suosittiin runsautta.

Cartier Santos -kellomalliston ruuveista lainattu visuaalinen ilme löi läpi etenkin rannekoruissa, joissa koru lukitaan ruuvilla kumppanin ranteeseen uudenlaisena lemmensopimuksena. Yksinkertainen visuaalinen elementti oli niin olennainen osa korun tarinaa, että mallistosta tuli erittäin suosittu ja sitä myydään edelleen runsaasti.

Cartier on myös suomalaisten arvostama luksusbrändi

Cartier on Suomessa arvostettu brändi korkealaatuisia koruja, kelloja ja asusteita käyttävien keskuudessa. Suomessa brändiä edustaa yksinoikeudella Lindroos, jonka kulman myymälän ja lentokentän myymälöiden Cartier-osastoilla on laaja valikoima kelloja. Korut ovat saatavilla Lindroosin myymälöiden kautta tilauksesta.

Minikokoinen Panthère de Cartier on siro rannekello, joka toimii samalla eleganttina rannekoruna. Kello on saatavilla teräksen lisäksi kultaisena.
Minikokoinen Panthère de Cartier on siro rannekello, joka toimii samalla eleganttina rannekoruna. Kello on saatavilla teräksen lisäksi kultaisena.

Cartierin maailmaan voi tutustua osoitteessa cartier.com.

Kirjoittajat: 
Samu Salmenkangas
Matti Airaksinen

The post Maison Cartier – luksuksen kirkkaimman jalokiven tarina appeared first on Tyyliniekka.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 834

Trending Articles